sobota, 8 czerwca 2019

Nietypowa zawartośc naczynia z Wasi Huachuma

Oryginalny artykuł: Archaeologist finds pot full of llama face stew under a house in Ancient Peru

Na terenie związanego z kulturą Moche stanowiska archeologicznego Wasi Huachuma (północne wybrzeże Peru), archeolog Guy Duke z University of Texas Rio Grande Valley odkrył naczynie do gotowania, które zostało z wielką dbałością zakopane pod posadzką domu. Na pozór naczynie nie różniło się od innych, których używano do gotowania potraw lub przyrządzania chichy. Archeologa zainteresowała jednak jego zawartość.

Naczynie znalezione w Wasi Huachuma (fot. Guy Duke)
We wnętrzu naczynia znajdowały się kości zwierząt, w tym świnki morskiej i lamy, pozostałości kukurydzy, fasoli, dyni, ziemniaków, chili, krabów, ryb i koki. Taka mieszanina nie wskazywała raczej na potrawę przeznaczoną do spożycia. Poza tym, jak zaznacza Guy Duke, jej przygotowanie nie wydawało się całkiem proste i nie polegało jedynie na wrzuceniu do garnka wszystkich składników i zalaniu wodą, gdyż wycięcie szczęki lamy wymagało większej zręczności niż oczyszczenie ryb lub pokrojenie ziemniaków bądź dyni.

Miejsce znalezienia naczynia (fot. Guy Duke)
Zdaniem archeologa, naczynie wraz ze swą zawartością stanowiło rodzaj depozytu ofiarnego, złożonego specjalnie pod posadzką domu. Większość składników miała rytualne znaczenie dla kultury Moche, a każdy element został wybrany spośród wielu materiałów, pochodzących nie tylko z miejscowych pól i oceanu, ale i z bardziej odległych ziem. Guy Duke uważa zatem, że zebrane w depozycie produkty miały nawiązywać do regionów geograficznych i różnych środowisk, do których mieli dostęp przedstawiciele kultury Moche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz