niedziela, 28 lutego 2021

Badanie diety mieszkańców dwóch andyjskich ośrodków

Oryginalny artykuł: Analysis of ancient teeth reveal clues about how sociopolitical systems grow

Badanie zwyczajów żywieniowych dwóch grup ludności, które zamieszkiwały 6000 lat temu północne Peru, pozwoliło naukowcom z Uniwersytetu Vanderbilta (Nashville, USA) uzyskać informacje na temat złożonej struktury społeczno-politycznej dawnych społeczności andyjskich. Uczeni skupili swe prace na diecie ludzi z Huaca Prieta i Paredones, położonych od siebie w odległości zaledwie kilkuset metrów. Próbki pobrano ze szczątków 21 osób z Huaca Prieta i 9 osób z Paredones. Analizy izotopów węgla i azotu z kolagenu zębiny oraz stabilnych izotopów węgla ze szkliwa nazębnego wykazały, że pomimo bliskości obu ośrodków diety ich mieszkańców były odmienne.

Mapka przedstawiająca położenie Huaca Priera i Paredones
(źródło ilustracji: Vanderbilt University)

Ludność z Huaca Prieta, położonego około 100 m od linii brzegowej, żywiła się głównie produktami pochodzącymi z oceanu, podczas gdy mieszkańcy Paredones, leżącego 400 m w głąb lądu, zjadali więcej kukurydzy i mięsa. Jest to widoczne w diecie zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci. Uzyskane dane wskazują również na gospodarczą specjalizację u wspólnot. Zdaniem badaczy, na przestrzeni setek lat społeczności rozwijały się, zdobywały większą wiedzę na temat sezonowej dostępności pożywienia i usprawniały technologie, stosując nowe narzędzia, jak haczyki do połowu ryb i ostrza do obróbki produktów żywnościowych. Różnice w produkcji żywności, jej dystrybucji i konsumpcji dawały sposobność do wymiany i wzajemnych relacji, które przynosiły obopólne korzyści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz