poniedziałek, 25 maja 2020

Rozkwit Cahokii zbiegł się z początkiem uprawy kukurydzy

Oryginalny artykuł: Cahokia's rise parallels onset of corn agriculture

Uprawa kukurydzy rozprzestrzeniła się z Mezoameryki na południowo-zachodnie ziemie dzisiejszych Stanów Zjednoczonych około 4000 r. p.n.e. Przedmiotem dyskusji pozostaje jednak, jak i kiedy dotarła ona do innych rejonów Ameryki Północnej. Thomas Emerson, Mary Simon, Kristin Hedman i Mathew Fort z Illinois State Archaeological Survey przeprowadzili nowe badania, aby sprawdzić, jak wyglądała uprawa kukurydzy w Cahokii. Naukowcy ustalili wiek zwęglonych ziaren kukurydzy znalezionych w tamtejszych kontekstach archeologicznych oraz przeanalizowali zawartość izotopów węgla w próbkach pobranych z zębów i kości 108 osób i 15 psów pochowanych w tym rejonie.

Cahokia (autor ilustracji: William R. Iseminger).
Wyniki badań pokazały, że kukurydza była uprawiana w Cahokii stosunkowo późno, gdyż dopiero od 900-1000 r. n.e., która to data zbiega się z okresem szybkiego rozkwitu miasta. Jak podaje Thomas Emerson, począwszy od około 1050 r. Cahokia zaczęła zmieniać się z małej wioski zamieszkiwanej przez kilkaset osób w miasto liczące od 5 000 do 10 000 osób. Populacja ostatecznie wzrosła do co najmniej 40 000, choć taka sytuacja nie trwała długo, gdyż około 1350 r., po okresie suszy i wojen domowych, większość mieszkańców miasta rozproszyła się.

Kukurydza (autor ilustracji: Diana Yates)
Zdaniem Mary Simon, naukowcy, którzy zakładali, że kukurydza dotarła do środkowej doliny rzeki Missisipi na początku pierwszego tysiąclecia n.e, pomijali fakt, iż roślina musiała najpierw dostosować się do zupełnie nowych warunków na innej szerokości geograficznej. Thomas Emerson zwraca również uwagę na pochodzące z lat 900-1000 artefakty, w tym naczynia ceramiczne ozdobione przedstawieniami słonecznika bądź dyni, roślin, które pojawiły się wcześniej. Brak elementów ikonograficznych nawiązujących do kukurydzy może dowodzić, że kukurydza była w owym czasie nowicjuszem w tym regionie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz