W 1925 roku, na terenie tak zwanej Nekropolii
Paracas w Wari Kayan, na południowym wybrzeżu Peru, archeolog Julio
Tello odkrył liczne mumie, które dzięki suchemu klimatowi zachowały się w
bardzo dobrym stanie. Znalezione wówczas pięknie tkaniny z wełny, bawełny i
innych włókien roślinnych trafiły do muzealnych kolekcji na całym świecie.
Jednak nadal niewiele wiadomo o kulturze Paracas. W ostatnim czasie, grupa
uczonych pod kierunkiem dr antropologii Kelly
Knudson z Arizona State University
przeprowadziła badania włosów mumii sprzed 2000 lat, aby przekonać się, czy
mogłyby dostarczyć informacji na temat diety dawnych mieszkańców Wari Kayan.
Jedna z badanych mumii (fot. Elsa Tomasto Cagigao) |
Mumia mężczyzny odkryta na terenie Nekropolii Paracas (fot. Ann Peters) |
Specjalistka podkreśla, że zbadanie zawartości
izotopu azotu bardzo dobrze pozwala wykazać spożywanie ryb i skorupiaków morskich. Jest to szczególnie ciekawe, gdyż
ludzie ci zamieszkiwali peruwiańskie wybrzeże i mieli dostęp do jednego z najbogatszych
na świecie miejsc połowu ryb, choć wcześniej nie było wiadomo, na ile z niego
korzystali. Zwierzęta na szczycie łańcucha pokarmowego charakteryzują się
wysoką zawartością izotopu azotu, choć ta jest znacznie wyższa w przypadku
zwierząt morskich niż lądowych. Ponieważ badania wykazały, że włosy mumii
zawierały bardzo dużo izotopu azotu, a zatem morskie zwierzęta i rośliny
stanowiły ważną część diety ludności z Wari Kayan.
Tylna część głowy jednej z mumii (fot. Ann Peters) |
Uczeni przyjrzeli się również izotopom węgla. W
zależności od tego, jak w wyniku fotosyntezy rośliny asymilują węgiel, można
wyróżnić wśród nich fotosyntezę C3, jak w przypadku roślin strączkowych i
owoców lub fotosyntezę C4, stwierdzoną na przykład dla kukurydzy. Analiza
włosów mumii wykazała, że dieta obejmowała rośliny C3 i C4. Kukurydza stanowiła
ważną część pożywienia, ale wyrabiano również piwo kukurydziane. Badacze
zamierzają obecnie dowiedzieć się, dla kogo było przeznaczone to
piwo i chcą przyjrzeć się dokładnie znalezionym przy mumiach
artefaktom, gdyż mogą znajdować się wśród nich naczynia, w których
przygotowywano piwo kukurydziane.
Włosy jednej z mumii i pozostałości wełnianej tkaniny (fot. Elsa Tomasto Cagigao) |
Jak
zaznaczyła Emily Webb z University of Bristol (Wielka Brytania), która nie uczestniczyła bezpośrednio w badaniach, ostatnio
archeolodzy sugerowali, że ludność kultury Paracas mogła zamieszkiwać również
tereny bardziej oddalone od wybrzeża. Uczeni zastanawiają się zatem, czy ludzie
ci wędrowali z wybrzeża na wyżyny i potem wracali. Skoro jednak skład chemiczny
włosów mumii nie wykazuje różnic na przestrzeni czasu, to jest możliwe, że niewiele podróżowali lub zabierali ze sobą
żywność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz