Oryginalny artykuł:
Buried with snails
Ceibal (Petexbatun, Gwatemala), jedno z
najstarszych miast Majów, było zamieszkiwane przez ponad 2000 lat, od około
1000 r. p.n.e. Chociaż ośrodek został opuszczony w 950 r., to grupy ludności
powróciły tam w latach 1000-1200. Prowadzone na terenie Ceibal i w jego okolicy prace archeologiczne objęły znaczny obszar związany z różnymi okresami rozwoju miasta. Obecnie
Ashley Sharpe (z Smithsonian
Tropical Research Institute, Panama) oraz współpracujący z nią uczeni z USA i
Gwatemali opublikowali wyniki analiz ponad 35 000 szczątków kostnych
zwierząt i fragmentów muszli znalezionych podczas wykopalisk. Otrzymane rezultaty pozwalają zaobserwować, jak
wykorzystywano w Ceibal zwierzęta i jak wraz z upływem lat zmieniała się dieta
tamtejszych mieszkańców.
|
Stanowisko
archeologiczne Ceibal (Petexbatun, Gwatemala) |
Wśród szczątków pochodzących sprzed niemal 3000 lat
znajdowało się wiele kości różnych psów, które w owym czasie były jedynymi
udomowionymi zwierzętami w Ameryce Środkowej. Psy były traktowane jako maskotki
i pomagały podczas polowań, ale nacięcia na niektórych kościach mogłyby
wskazywać na to, że również je jadano. Zespół badaczy odkrył też, że początkowo,
w okresie preklasycznym, mieszkańcy Ceibal żywili się w dużej mierze
słodkowodnymi ślimakami i małżami z pobliskiej rzeki i mokradeł. W części
miasta zamieszkiwanej przez elitę i pochodzącej z lat 700-450 p.n.e. natrafiono
na pochówek dorosłego mężczyzny, przy którego szczątkach leżały setki muszli
ślimaków prawdopodobnie spożytych podczas uroczystości pogrzebowej. Z muszli
wyrabiano też najróżniejsze ozdoby.
|
Muszle
ślimaka słodkowodnego Pomacea flagellata
znalezione na badanym terenie: A) w depozycie w Grupie Karinel (fot. Ashley
Sharpe); B) i D) w pochówku 126 w Grupie Jul (fot. Melissa Burham); C) w
pobliskim Caobal (fot. Ashley Sharpe) |
Wyraźna zmiana w diecie nastąpiła około 250 r. n.e., na
przełomie okresów preklasycznego i klasycznego, kiedy to zmniejszyło się
spożycie słodkowodnych ślimaków i małży. Podobny wzorzec zaobserwowano również
w innych ośrodkach Majów, zwłaszcza w Belize i we wschodniej Gwatemali. W
okresie klasycznym żywiono się w większym stopniu rybami, spośród których można
wymienić promieniopłetwe, sumy i pielęgnice. Wzrosła też ilość spożywanych
żółwi słodkowodnych. Ashley Sharpe podaje, że już wcześniej inni badacze z Smithsonian
Tropical Research Institute sugerowali, że dawni Majowie sprowadzali żółwie Dermatemys z Przesmyku Tehuantepec i
chociaż należy jeszcze przeprowadzić analizy genetyczne, to rezultaty uzyskane
dla Ceibal mogłyby potwierdzić to przypuszczenie. W okresie preklasycznym
środkowym i klasycznym końcowym pojawiły się małże morskie pochodzące z Morza
Karaibskiego i Zatoki Meksykańskiej. Zidentyfikowano również szczątki kajmanów,
iguan, węży i małych jaszczurek. Mniej więcej z tego samego okresu pochodzą
znalezione w Ceibal kości indyków, które to ptaki dotarły do Gwatemali z Centralnego
Meksyku. Analizy izotopowe kości indyków dowodzą, że żywiły się one kukurydzą,
a zatem były już udomowione. Z kolei ptaki wodne, od kaczek po czaple spotykane
były we wszystkich okresach.
|
Szczątki zwierząt znalezione
w Ceibal:
A) przypuszczalnie sęp, depozyt w Grupie A (fot. Flory Pinzon);
B) skorupa
pancernika, Grupa A (fot. Daniela Triadan);
C) pochówek dwóch psów w Grupie
Karinel (fot. Jessica MacLellan);
D) kości jeleni, Grupa D (fot. Ashley Sharpe)
|
Badacze znaleźli wiele kości jelenia wirginijskiego i mazamy,
ale spożywanie tych zwierząt w okresie klasycznym było związane ze statusem
społecznym. Mięso jelenia stało się ulubionym pokarmem elity, szczególnie podczas
uroczystości. Poroża jeleni wykorzystywano jako narzędzia oraz do wyrobu
elementów ubioru, na przykład, nakryć głowy. Natrafiono na nieliczne szczątki
dużych kotów, choć dzięki scenom zachowanym na zabytkach wiadomo, że skóry i
łapy jaguarów zdobiły królewskie stroje. W stosie śmieci za pałacem królewskim
odkryto żuchwy margaja i kinkażu, przednią łapę mrówkojada, zęby rekina i kolce
jeżowca, które mogły być wykorzystywane jako rekwizyty podczas ceremonii. Dieta
osób o nieco niższym statusie społecznym obejmowała natomiast króliki, paki,
aguti, oposy, szopy, łasice, pancerniki, mrówkojady oraz sporadycznie pekari i
tapiry. Zidentyfikowanie szczątków zwierząt jest dopiero pierwszym krokiem w
prowadzonych badaniach. Uczeni chcieliby poznać dokładniej gatunki ryb, rasy
psów, a przede wszystkim dowiedzieć się więcej o życiu ludzi z niższych warstw
społecznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz