sobota, 22 lutego 2025

Badania ujawniają sezonowe uczty w prekolumbijskiej Brazylii

Oryginalny artykuł: The early roots of Carnival? Research reveals evidence of seasonal celebrations in pre-colonial Brazil

Międzynarodowy zespół, w którego skład weszli naukowcy z University of York (Wielka Brytania), Universitat Autònoma de Barcelona (Hiszpania) oraz Universidade Federal de Pelotas (Brazylia), przeanalizował fragmenty ceramiki pochodzące sprzed 2300–1200 lat, odkryte w okolicach brazylijskiej laguny Patos. Wyniki prac opublikowano w czasopiśmie PLOS ONE. Brzegi laguny charakteryzują się osadzonymi kopcami ziemnymi, znanymi jako Cerritos, które zostały zbudowane przez prekolumbijskich przodków, zwanych Charrua i Minuano. Uczeni wstępnie zidentyfikowali niektóre z najwcześniejszych dowodów produkcji napojów alkoholowych w regionie, a najnowocześniejsza analiza ceramiki ujawniła ślady napojów wytwarzanych z warzyw, prawdopodobnie bulw, kukurydzy cukrowej i palmy. Inne fragmenty ceramiki zawierały ślady, wskazujące na przetwarzanie ryb. Odkrycie to stanowi kolejny dowód potwierdzający przekonanie badaczy, że ludzie w czasach prekolumbijskich mogli gromadzić się wokół kopców, które miały symboliczne znaczenie jako pochówki lub oznaczenia terytorium, aby wspólnie świętować i ucztować, korzystając z sezonowej obfitości ryb.

Mapka przedstawiajaca położenie laguny Patos (źródło ilustracji: czasopismo PLOS ONE)

Wcześniejsze prace, wykorzystujące analizę izotopową szczątków dawnych mieszkańców tego regionu, wykazały, że ich dieta była zróżnicowana, co sugeruje, że ludzie mogli przybywać do tego miejsca z bardziej oddalonych rejonów. Dr Marjolein Admiraal, która przeprowadziła badania w laboratorium bioarcheologii na Uniwersytecie w Yorku sugeruje, że sezonowe spotkania stanowiły ważne wydarzenia kulturowe, gromadzące rozproszone społeczności w celu wykorzystania i świętowania powrotu migrujących ryb, takich jak Micropogonias furnieri (gatunek morskiej ryby płetwiastej należącej do rodziny Sciaenidae). Jednocześnie dostarczają dowody na to, że ceramika odgrywała kluczową rolę w ucztowaniu i aktywnościach społecznych. Oliver Craig z Uniwersytetu w Yorku dodaje, że dzięki szczegółowej analizie chemicznej byli w stanie określić, jakie produkty znajdowały się w naczyniach ceramicznych oraz jak były przygotowywane, poprzez podgrzewanie, przechowywanie i fermentację, co pozwala lepiej zrozumieć kulinarną rolę różnych produktów spożywczych w dawnych społeczeństwach.

Dr Marjolein Admiraal podczas prac w laboratorium (fot. Alex Holland, University of York)

Rafael Milheira (z Universidade Federal de Pelotas) podkreśla, że Cerritos łączą w sobie funkcje rytualne i domowe. Wiadomo, że duże zgromadzenia i biesiady były ważnymi wydarzeniami o charakterze kulturowym w przeszłości na całym świecie. Dawni mieszkańcy tego rejonu inwestowali w produkcję ceramiki w oczekiwaniu na te spotkania, które przyciągały ludzi do laguny Patos, aby wspólnie ucztować. André Colonese (z Universitat Autònoma de Barcelona) dodaje, że badanie to potwierdza potencjał archeologii molekularnej w zakresie uzyskiwania informacji z typowych artefaktów, takich jak skorupy naczyń ceramicznych, które wcześniej były niedostępne przy użyciu konwencjonalnych metod archeologicznych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz