wtorek, 18 marca 2025

W El Gigante (Honduras) natrafiono na początki uprawy awokado

Oryginalny artykuł: Avocado cultivation’s ancient origins hold lessons for a changing climate 

Chwalone za swoje właściwości zdrowotne skromne awokado jest certyfikowaną gwiazdą świata produktów rolnych. Nowe badania antropologów Amber VanDerwarker i Douglasa Kennetta z University of California w Santa Barbara wyjaśniają historię udomowienia awokado. Wyniki badań zostały opublikowane w Proceedings of National Academy of Sciences. Jak podaje Douglas Kennett, rdzenni rolnicy z dzisiejszego Hondurasu wybierali z czasem większe awokado z grubszą skórką, co sprawiało, że te odżywcze owoce były bardziej produktywne i łatwiejsze w transporcie. Te celowo wybrane cechy promowały ich powszechne stosowanie w Ameryce Środkowej i Południowej.

Zwiększanie się wielkości pestek awokado w miarę upływu czasu wskazuje na selekcję większych owoców (fot. Thomas Harper/University of California, Santa Barbara)

Wyniki badań naukowców pokazują, że mieszkańcy Ameryki Środkowej uprawiali dzikie awokado już 11000 lat temu, a 7500 lat temu ludzie zaczęli celowo wybierać większe awokado. Jak podkreśla Douglas Kennett, uprawa roślin i ich udomowienie stanowią podstawę powstawania systemów rolniczych, globalnej ekspansji populacji ludzkiej, a ostatecznie przyczyniają się do powstawania większych miast i państw. Korzystając z sekwencji dobrze datowanych, wysuszonych i zwęglonych szczątków awokado znalezionych w schronisku skalnym El Gigante w zachodnim Hondurasie, badacze zdefiniowali nieznane wcześniej miejsce udomowienia awokado. Okazało się również, że awokado uprawiano tam jeszcze przed kukurydzą.

Wykopaliska w schronisku skalnym El Gigante w Hondurasie (fot. Ken Hirth, University of California, Santa Barbara)

Jak podaje Amber VanDerwarker, to całkowicie zmienia nasze rozumienie rolnictwa w Mezoameryce, tradycyjnie postrzeganego jako przekształcanie zbieraczy w rolników po udomowieniu kukurydzy. Nowe badania pokazują, że dawni mieszkańcy dzisiejszego Hondurasu byli już rolnikami i z powodzeniem uprawiali awokado. Wyniki przeprowadzonych prac pogłębiają zrozumienie dawnej arborystyki, sugerując jednocześnie istotne implikacje dla bioróżnorodności teraz i w przyszłości. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz