Oryginalny artykuł: Avocado cultivation’s ancient origins hold lessons for a changing climate
Chwalone za swoje właściwości zdrowotne skromne awokado jest certyfikowaną gwiazdą świata produktów rolnych. Nowe badania antropologów Amber VanDerwarker i Douglasa Kennetta z University of California w Santa Barbara wyjaśniają historię udomowienia awokado. Wyniki badań zostały opublikowane w Proceedings of National Academy of Sciences. Jak podaje Douglas Kennett, rdzenni rolnicy z dzisiejszego Hondurasu wybierali z czasem większe awokado z grubszą skórką, co sprawiało, że te odżywcze owoce były bardziej produktywne i łatwiejsze w transporcie. Te celowo wybrane cechy promowały ich powszechne stosowanie w Ameryce Środkowej i Południowej.
![]() |
Zwiększanie się wielkości pestek awokado w miarę upływu czasu wskazuje na selekcję większych owoców (fot. Thomas Harper/University of California, Santa Barbara) |
![]() |
Wykopaliska w schronisku skalnym El Gigante w Hondurasie (fot. Ken Hirth, University of California, Santa Barbara) |
Jak podaje Amber VanDerwarker, to całkowicie zmienia nasze rozumienie rolnictwa w Mezoameryce, tradycyjnie postrzeganego jako przekształcanie zbieraczy w rolników po udomowieniu kukurydzy. Nowe badania pokazują, że dawni mieszkańcy dzisiejszego Hondurasu byli już rolnikami i z powodzeniem uprawiali awokado. Wyniki przeprowadzonych prac pogłębiają zrozumienie dawnej arborystyki, sugerując jednocześnie istotne implikacje dla bioróżnorodności teraz i w przyszłości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz