W
kompleksie ceremonialnym na terenie stanowiska archeologicznego Tehuacán Viejo (stan Puebla, Meksyk),
archeolodzy z Narodowego Instytutu Antropologii i Historii (INAH) odkryli cztery
niewielkie kadzie z okresu postklasycznego (z lat 1000-1350 n.e.), które mogą stanowić
świadectwo prekolumbijskiej nixtamalizacji, czyli specjalnego przygotowywania
masy kukurydzianej, używanej do wyrobu tortilli. Noemí Castillo Tejero,
od ponad 20 lat prowadząca prace w rejonie Tehuacán
przekazała, że kadzie znajdują się w dwóch z czterech kompleksów
architektonicznych: jedna w Budowli V
w Grupie III, a trzy pozostałe w Grupie I, z czego jedna w Budowli XI
i dwie w Budowli X.
Jedna z kadzi odkrytych w Tehuacán
Viejo (fot. Noemi Castillo Trejo)
|
Prawdopodobnie kadzie były wykorzystywane w procesie nixtamalizacji (fot. Noemi Castillo Trejo) |
Noemí Castillo Tejero zaznaczyła,
że kadzie były zbyt małe, aby służyć do zbierania samej wody i są oddzielone od
złożonego systemu gromadzenia wody deszczowej, składającego się ze zbiorników o
pojemności do 20 000
litrów i połączonych z siecią kanałów, które
odprowadzały wodę z głównych placów miasta.
Jeden
z kompleksów architektonicznych w Tehuacán
Viejo (fot. Noemi Castillo Trejo) |
Augusto Trejo González, inżynier
biochemik z Instituto Politécnico Nacional wyjaśnił, że proces nixtamalizacji,
dzięki któremu kukurydza stawała się łatwiej przyswajana przez organizm, mógł
pojawić się juz 6-7 tysięcy lat temu, kiedy stopniowo udomowiano łodygi i owoce
teocintle, Z czasem zaczęto moczyć
kukurydzę wraz z naturalnymi składnikami bogatymi w sole i węglany, jak prażone
muszle morskie lub sól mineralna znana jako tequesquite
i wydobywana w porze suchej z osadów jeziornych. Zwiększało to zawartość wapnia, fosforu, żelaza i niacyny w ziarnach
kukurydzy. Kiedy rozwinęło się garncarstwo, cały proces trwał krócej, gdyż
ziarna kukurydzy można było gotować w temperaturze 80 stopni Celsjusza , dzięki czemu
uzyskiwały lepszy smak, a otrzymywana masa była bardziej plastyczna.
Budowla piramidalna w Tehuacán
Viejo (fot. Noemi Castillo Trejo)
|
Stanowisko archeologiczne Tehuacán Viejo
leży u stóp wzgórza Cerro Colorado i zajmuje powierzchnię około 126 hektarów . W
czasach prekolumbijskich było stolicą jednej z czterech prowincji (wraz z Tepexi El Viejo i Tecamachalco w stanie Puebla oraz Coixtlahuaca na północy stanu Oaxaca),.zamieszkiwanej przez ludność
z grupy etnicznej znanej jako Popoloca.
Kultura ta rozwijała się już w okresie klasycznym, w latach 400-900 n.e.,
utrzymywała kontakty handlowe zarówno z Mistekami, jak i z ludnością
posługującą się językiem nahuatl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz