Oryginalny artykuł: Researchers uncover tomato's genetic history. Phys.org 14.10.2014.
Publikacja:
W ciągu ostatnich dwóch lat genetykom udało się odczytać genom 360 odmian pomidorów. Analizują relacje między nimi Sanwen Huang z Instytutu Warzyw i Kwiatów Chińskiej Akademii Nauk Agrarnych i jego współpracownicy odtworzyli genetyczną historię pomidora. Pomidor został udomowiony w Ameryce Południowej z dzikiej rośliny o owocach wielkości grochu rosnącej w Andach. Pierwsze pomidory były 100 razy mniejsze od odmian współczesnych, a zmiana wielkości owocu objęła dwa etapy: na pierwszym etapie selekcja pod względem wielkości pozwoliła na wyhodowanie pomidorów koktajlowych, na drugim udało się uzyskać pomidory o dużych owocach.
Różne odmiany pomidorów z gospodarstwa rolnego na Hawajach (fot. Scott Bauer, USDA Natural Resources Conservation Service / Wikimedia Commons) |
Aby dowiedzieć się, jak genom pomidora zmieniał się od czasu, kiedy roślina została udomowiona, badacze zsekwencjonowali genom 333 odmian czerwonego pomidora, 10 odmian dzikich pomidorów i 17 współczesnych komercyjnych hybryd. Zidentyfikowano różnice genetyczne między pomidorami przemysłowymi służącymi do produkcji przetworów a pomidorami spożywanymi na świeżo. Geny odpowiedzialne za fenotyp pomidorów przemysłowych zlokalizowano na chromosomie 5, gen odpowiedzialny za kolor różowy na chromosomie 1. Czerwone pomidory są zdecydowanie najbardziej popularne na całym świecie, ale różowe są cenione w Chinach i Japonii.
Pomimo dużego zróżnicowania fenotypu Huang i jego zespół odkryli, że współczesne odmiany pomidora wykazują niewielkie zróżnicowanie genetyczne.
Publikacja:
- Tao Lin et al. "Genomic analyses provide insights into the history of tomato breeding". Nature Genetics (2014) DOI: 10.1038/ng.3117
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz