Pierwszym Europejczykiem, który
zobaczył ziarna kakaowca był prawdopodobnie Krzysztof Kolumb. W 1502 roku –
podczas swojej czwartej podróży - napotkał w Zatoce Hondurasu łódź z majańskimi kupcami, którzy wśród
licznych towarów mieli również szczególnie strzeżone ziarna kakaowca. Kakao ma
bardzo długą historię. Najstarsze ślady kakao znaleziono w naczyniach Olmeków
pochodzących z miast leżących na terenie
meksykańskiego stanu Veracruz: z San Lorenzo (z okresu 1800 – 1000
p.n.e.) i z El Manati (z okresu 1650-1550
p.n.e.) oraz w ośrodku kultury Paso de la Amada (stan Chiapas) (sięgające
lat 1900 – 1500 p.n.e.). Natomiast na ziemiach Majów najstarsze ślady kakao
pochodzą z miejscowości: Puerto Escondido
(Honduras) (około 1100 p.n.e.), Cuello
(Belize) (z okresu 1000-900 p.n.e.) i z Paso
de Macho (Jukatan) (około 600 – 500 p.n.e.).
Naczynia ceramiczne w formie owoców kakaowca (Muzeum Popol Vuh w mieście Gwatemala) |
Do dnia dzisiejszego nie udało
się naukowcom ustalić z całkowitą pewnością, czy kakaowce rozpoczęto uprawiać w
Ameryce Środkowej czy w Ameryce Południowej, czy też w obu miejscach niezależnie
od siebie. Odkrycia archeologiczne i przeprowadzone badania wskazują, że w
Ameryce Południowej częściej spożywano tylko miąższ owoców, który poddawano
procesowi fermentacji i przygotowywano w ten sposób napoje alkoholowe. W
Ameryce Środkowej natomiast preferowano ziarna, które suszono na słońcu,
prażono na ogniu i ścierano na żarnach.
Przykrywka kadzielnicy z wizerunkiem kobiety ozdobionej ziarnami kakaowca (kopia w Museo de Arqueología Maya del Camino Real de Hecelchakán, stan Campeche, Meksyk) |
Naczynie ceramiczne przedstawiające kobietę, ż której ciała wyrastają owoce kakaowca (Muzeum Popol Vuh w mieście Gwatemala) |
Kakao – zwane przez Majów kakaw, a przez Mexików cacahuaquáhuitl – podobnie jak
kukurydza, było w Mezoameryce rośliną świętą, odgrywającą ważną rolę w
kosmologii. Ziarna kakaowca składano w darze bogom. Nic zatem dziwnego, że
kiedy w 1741 roku Karol Linneusz sklasyfikował roślinę kakaowca, nazwał ją Theobroma cacao, gdzie theobroma oznacza „pokarm bogów”.
Przypuszczalnie dla Majów kakao i kukurydza były roślinami, które się wzajemnie
uzupełniały: kukurydza wiąże się ze światłem, bo dojrzewa w słońcu, a kakao
wiąże się ze światem podziemnym, gdyż
dorasta w cieniu. Majowie wierzyli, że po śmierci ich przodkowie
odradzają się jako drzewa kakaowca
Zmarły odradzający się jako kakaowiec (detal z wazy Majów) (fot. Justin Kerr) |
Napojami z kakao raczyli się nie
tylko Olmekowie i Majowie, ale również mieszkańcy Teotihuacan, Zapotekowie,
Mistekowie i Aztekowie, a drogą morską kakao docierało nawet na ziemie
dzisiejszej Panamy. Drzewko kakaowca często pojawia się w ikonografii różnych
kultur Mezoameryki.
Kakaowiec przedstawiony na wazie w stylu typowym dla Teotihuacan (fot. Justin Kerr) |
Kakaowiec przedstawiony na malowanej wazie Majów (fot. Justin Kerr) |
Aztecka rzeźba przedstawiająca drzewko kakaowca (Narodowe Muzeum Antropologii w mieście Meksyk) |
Kakao odgrywało ważną rolę w
życiu dworskim. Było symbolem zdrowia, siły i władzy. Nie mogło go zabraknąć
podczas ważnych uroczystości takich, jak objęcie tronu, zaślubiny, czy też
zwycięstwo odniesione w wojnie. Sceny wymalowane na naczyniach ceramicznych Majów
przedstawiają często wnętrza pałacowe, gdzie królowi podaje się wazę napełnioną
kakao. Szczególnie lubiane było kakao podawane z pianką, którą uzyskiwano
przelewając napój z pewnej wysokości, z jednego naczynia do drugiego.
Przelewanie napoju kakaowego w celu uzyskania pianki:
po lewej: aztecka kobieta (Kodeks Mendoza);
po prawej: majańskie kobiety (detal ze sceny wymalowanej na wazie; fot. Justin Kerr)
Scena z misteckiego Kodeksu Nuttal przedstawia księżniczkę 13 Wąż podającą swemu małżonkowi 8 Jeleń naczynie z pieniącym się kakao |
Amatorami owoców kakaowca były
też zwierzęta. Jedna z majańskich figurek znalezionych na terenie Gwatemali
przedstawia wiewiórkę trzymającą w łapkach owoc kakaowca.
Ceramiczna figurka Majów przedstawiająca wiewiórkę z owocem kakaowca (Muzeum Popol Vuh w mieście Gwatemala) |
Łasuchami były też małpy,
zwłaszcza czepiaki, które przeskakując z drzewa na drzewo podkradały owoce
kakaowca. W pewnym sensie było to jednak pożyteczne, gdyż małpy zjadały jedynie
miąższ owoców, a nasiona rozrzucały na wszystkie strony, dzięki czemu niektóre
z nasion wpadały w glebę, kiełkowały i w ten sposób wyrastały kolejne rośliny.
Przykrywka naczynia Majów z wizerunkiem malpy ozdobionej owocami kakaowca (Museo del sitio, Tonina, Chiapas, Meksyk) |
Wizerunki małp z owocami kakaowca, wymalowane na wazach Majów
(Muzeum Popol Vuh w mieście Gwatemala)
Ziarnami kakaowca płacono również
daniny. Sceny wymalowane na majańskich wazach przedstawiają zawiniątka z ziarnami kakaowca. Biskup Diego de Landa
pisze też w swej Relacion de cosas de Yucatan, że ziarna kakaowca były używane przez
Majów jako środek płatniczy. Ziarna kakaowca zostały też przedstawione w Matrcícula de Tributos na liście danin
płaconych Mexikom przez podbite ośrodki. Poza tym kakao stosowano w celach
terapeutycznych, przy leczeniu ran, a nawet uważano za afrodyzjak.
Ziarna kakaowca jako danina (Matrcícula de Tributos) |
W 1528 roku Hernán Cortés
przywiózł po raz pierwszy do Hiszpanii nie tylko ziarna kakaowca, ale również
przepisy i sprzęt konieczny do przygotowania kakao. W XVII wieku kakao pojawiło
się na stołach Francji i Anglii. I tak z napoju rytualnego i zastrzeżonego dla
elity w Mezoameryce, kakao stało się popularnym napojem w Europie. Mieszkańców
Europy i Ameryki ogarnęła prawdziwa mania spożywania czekolady. Kościół
Katolicki uznał picie kakao za niemoralne i wręcz grzeszne, uważając je nawet
za iście diabelski napój, którego nie wolno było pić podczas postu. W 1625 roku
biskup Chiapas, zakonnik Bernardino de Salazar zabronił – pod groźbą
ekskomuniki – zwyczaju picia czekolady podczas nabożeństw, co wywołało
oburzenie całej społeczności. Kilka dni później biskup zachorował i zmarł.
Chodziły słuchy o boskiej karze, ale medycy zapewniali, że była to śmierć przez
otrucie, a truciznę wsypano do kubka, z którego biskup pił czekoladę! Z czasem
sytuacja się uspokoiła, a w XIX wieku, dzięki rozwiniętym technologiom, poza
sproszkowanym kakao pojawiły się też tabliczki czekolady, którymi możemy
delektować się do dzisiaj.
Czytaj też: Na Jukatanie odkryto kakao sprzed 2500 lat
Różne smaki majańskiego kakao i atole
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz