Diego de Landa w swej Relación de las cosas de Yucatán pisze,
że Majowie przygotowywali potrawy z warzyw i duszonego mięsa jeleni i ptaków,
zarówno dzikich jak i udomowionych, oraz z ryb. Posiłki takie spożywano dopiero
późnym popołudniem lub nawet wieczorem. Oczywiście najpierw trzeba było
wyruszyć na łowy. O tym jak wyglądały polowania w świecie dawnych Majów i na
jakie zwierzęta polowano, możemy dowiedzieć się dzięki scenom przedstawionym w Kodeksie Madryckim oraz wymalowanym na naczyniach ceramicznych.
Majański myśliwy z upolowanym jeleniem (detal z talerza Majów w Narodowym Muzeum Antropologii w mieście Meksyk) |
Myśliwy z pomalowanym ciałem i nakryciem głowy w formie łba jelenia (detal z talerza Majów w Narodowym Muzeum Antropologii w mieście Meksyk) |
Bóg Ek' Chuah jako myśliwy (Kodeks Madrycki) |
Być może myśliwi naśladowali
porykiwania jeleni, aby zwabić je w zasadzkę. Na jelenie zazwyczaj zastawiano
sidła, a sznury, w które mogły się zaplątać, były umocowywane do gałęzi
drzew. Kiedy zwierzę wpadło w pułapkę, związywano je.
Jeleń złapany w zasadzkę (Kodeks Madrycki) |
Myśliwy związuje upolowanego jelenia (Kodeks Madrycki) |
Do zwierząt łownych należały też
tapiry, pekari, pancerniki, ostronosy, króliki i iguany.
Wizerunek pekari wymalowany na talerzu ceramicznym Majów (Muzeum Majów w Cancún, Meksyk) |
Ceramiczna figurka Majów przedstawiająca pancernika (Narodowe Muzeum Antropologii w mieście Meksyk) |
Ceramiczna figurka Majów przedstawiająca królika (Wystawa czasowa w Narodowym Muzeum Antropologii w mieście Meksyk) |
Pekari złapany w sidła (Kodeks Madrycki) |
Pancernik schwytany w pułapkę (Kodeks Madrycki) |
Podobnie polowano na iguany. Ich
mięso bardzo zasmakowało później Hiszpanom. Jeden z kronikarzy – Pedro Mártir
de Anglería – pisze, że mięso iguany skrapiano wodą z dodatkiem ostrego chili,
umieszczano na aromatycznym drewnie i opiekano na słabym ogniu.
Figurka ceramiczna Majów przedstawiająca iguanę (Narodowe Muzeum Antropologii w mieście Meksyk) |
Figurka ceramiczna Majów przedstawiająca indyka (Narodowe Muzeum Antropologii w mieście Meksyk) |
Indyki złapane w zasadzkę (Kodeks Madrycki)
Myśliwy strzelający z dmuchawki (detal z talerza Majów w Muzeum Majów w Meridzie, Meksyk) |
Myśliwi Majów powracający z upolowaną zwierzyną (Kodeks Madrycki)
Przy pomocy harpunów Majowie polowali na manaty karaibskie, z
których uzyskiwano nie tylko mięso, ale wyrabiano tłuszcz stosowany do
gotowania potraw. Ryby natomiast łowiono najczęściej w sieci, które były obciążane kamieniami, choć na płytkich wodach można było używać łuku i strzał.
Rekonstrukcja sieci rybackiej Majów (Muzeum Majów w Cancún, Meksyk) |
Ryba wymalowana na talerzu Majów (Muzeum Majów w Cancún, Meksyk) |
W Kodeksie Drezdeńskim, w scenach przedstawiających potrawy składane
bóstwom, możemy dostrzec naczynia, nad którymi wymalowano glify waaj (oznaczające tamale lub ogólnie ciasto kukurydziane) z dodanymi do nich
wizerunkami jelenia, iguany, indyka i ryby. A zatem tamale nadziewane różnym mięsem nie tylko były jadane przez Majów,
ale stanowiły też dary dla ich bogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz