sobota, 14 lipca 2012

Warzywa, które zawdzięczamy starożytnym Amerykanom


Jakie było największe bogactwo, jakie konkwistadorzy przywieźli z Nowego Świata? Nie złoto, nie mirra, nie kadzidło, ale rośliny. Dzisiaj na naszych stołach goszczą dziesiątki warzyw, owoców i ziół, które zostały udomowione przez starożytnych Amerykanów. Wiele z tych roślin to obecnie podstawa wyżywienia dla milionów ludzi na całym świecie. Oto pierwsza część przewodnika po roślinach, które zawdzięczamy Majom, Inkom, Olmekom i innym amerykańskim cywilizacjom.


Fot. Wikimedia Commons (Kliknij, żeby powiększyć / Click to enlarge)
             


Warzywa:
  • chipilin (Crotalaria longirostrata) - ważna roślina uprawna; młode, liściaste pędy gotowane i jadane jak szpinak 
  • dynia (Cucurbita ficifolia, C. melanosperma) - jadalne owoce, ceniona jako składnik deserów, miąższ gotowany w gęstym syropie 
  • fasola (Phaseolus vulgaris) - bardzo ważna roślina uprawna; jadana gotowana lub smażona w zupach, tamales, rellenitos 
  • kawowe ziele (Cassia occidentalis) - miąższ owocu jest słodki i jadalny, używany do aromatyzowania kawy 
  • kłębian kątowaty (Pachyrhizus erosus) - korzeń spożywany smażony, gotowany lub w sałatkach 
  • kolczoch jadalny (Sechium edule) - ważna roślina uprawna; każda część rośliny jadalna na odpowiednim etapie rozwoju: korzenie, liście, kwiaty, owoce i nasiona 
  • kukurydza (Zea mays) - bardzo ważna roślina uprawna; kolby spożywane po ugotowaniu lub zmielone na mąkę, liście do zawijania tamales, źródło skrobii, oleju i glutenu 
  • maniok jadalny (Manihot esculenta) - jak ziemniak, korzeń może być gotowany lub smażony, z serem lub ze słodkim syropem 
  • miechunka (Physalis pubescens) - przyprawa dodawana do potraw tradycyjnych 
  • papryka (Capsicum) - spożywa się jagody na surowo lub gotowane, także jako przyprawę
  • pomidor (Lycopersicum batolas) - ważna roślina uprawna; dodawana do innych potraw, gotowana i jadana w sałatkach 
  • rozszczepka (Schizophyllum commune) - grzyb dodawany do tradycyjnych potraw, smażony z papryką chili 
  • sagowiec jamajski (Zamia furfuracea) - roślina trująca, trucizna usuwana przez gotowanie; korzenie używane do barwienia fajek na czerwono 
  • słodki ziemniak (Ipomoea batatas) - jadalne korzenie, liście i młode pędy, korzenie gotowane, smażone lub pieczone 
  • ziemniak (Solanum tuberosum) - pęd nadziemny trujący, bulwy spożywane gotowane lub smażone
  • żółtosocza strzałkowata (Xanthosoma violaceum) - surowe korzenie są trujące, trucizna usuwana przez gotowanie
--------------------
--------------------
Bibliografia:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz