Guy Hepp (z California State University, San Bernardino,
USA), Shanti Morell-Hart i Éloi Bérubé (z McMaster University, Ontario, Kanada)
przeprowadzili badania, które rzucają nowe światło na dietę dawnych mieszkańców
La Consentida, położonego na wybrzeżu Oceanu Spokojnego, w stanie Oaxaca, w
południowo-zachodnim Meksyku. Była to jedna z najwcześniejszych wiosek w
Mezoameryce i dla uczonych stanowi bardzo dobry przykład przechodzenia od
okresu archaicznego (lata 7000-2000 p.n.e.) do wczesnego okresu formatywnego (lata
2000-1000 p.n.e.), związanego ze stałym osadnictwem i początkami bardziej
złożonego społeczeństwa.
Stanowisko archeologiczne La Consentida (fot. Guy Hepp) |
Pobieranie próbek do analizy (fot. Shanti Morell-Hart) |
Dzbany służyły do gotowania i magazynowania, a niektóre z nich
zostały potem ponownie wykorzystane i złożone w grobowcach jako dary. W dekorowanych
misach przypuszczalnie podawano potrawy
podczas świąt. Wśród odpadków z dawnych biesiad znaleziono ceramiczne butle, które prawdopodobnie służyły
do napojów warzonych z kukurydzy.
Rekonstrukcja naczyń ceramicznych znalezionych w La Consentida (autor: Guy Hepp) |
Przeprowadzone prace dostarczają dokładniejszych danych na
temat uprawy roślin. Na przykład, badacze natrafili na szczątki kukurydzy
wskazujące na jej magazynowanie i przetwarzanie. Pozostałości kukurydzy i
dzikiej fasoli znaleziono również w naczyniach złożonych jako dary grobowe.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń