Oryginalny artykuł: Research reveals ancient Maya lessons on surviving drought
Świadectwa paleoklimatyczne wskazują na okresy suszy na Półwyspie Jukatan w końcowym okresie klasycznym (lata 800-900) sugerując, że zmiany klimatyczne mogły przyczynić się do upadku i opuszczania miast Majów. Chociaż nie były one jedyną przyczyną, to wiadomo, że w znacznym stopniu utrudniły dostęp do żywności, powodując klęskę głodu i migracje ludności. Podstawą wyżywienia Majów były co prawda kukurydza, fasola i dynia, rośliny wrażliwe na suszę, ale istnieje jeszcze wiele gatunków jadalnych roślin bardziej odpornych na brak wody, na przykład maniok, który był również uprawiany przez Majów. Uczeni Scott Fedick i Louis Santiago (z University of California w Riverside, USA) przeprowadzili nowe badania, aby przekonać się, jakie inne rośliny jadalne można by uprawiać w trudnych do przeżycia okresach suszy. Przygotowali listę 497 gatunków roślin spotykanych na ziemiach Majów i rozważyli ich odporność na suszę, biorąc pod uwagę różne scenariusze: 1) krótkie okresy suszy, 2) susze trwające jeden rok, 3) susze utrzymujące się przez kilka lat. Uwzględniono gatunki udomowione i dziko rosnące, w tym rośliny jednoroczne, byliny, zioła, drzewa.
Maniok jest dość odporny na suszę i był również uprawiany przez Majów (fot. Thamizhppanthi Maan) |
Majowie uprawiali rosliny na polach zwanych milpa (A), w przydomowych ogródkach (B) i w ogródkach zakładanych w lasach (C) (fot. Macduff Everton) |
Biorąc pod uwagę rezultaty badań, susze krótkotrwałe lub jednoroczne przyczyniłyby się do trudności, ale nie doprowadziłyby do klęski głodu. Dużo zależało też od wilgotności gleby w różnych miejscach. Wiele odpornych na suszę gatunków rosło w ogródkach przydomowych lub zakładanych w lasach i to właśnie one odgrywały znaczącą rolę w okresach suszy, podczas gdy kluczowe dla Majów rośliny, najbardziej wrażliwe na suszę, jak kukurydza, fasola i dynia były uprawiane na poletkach zwanych milpa, położonych poza terenami zamieszkiwanymi. Przeprowadzone badania pokazują, jak ważne dla przetrwania suszy i zmian klimatycznych jest wykorzystywanie różnorodnych gatunków roślin, pozwalające przystosować się i przetrwać trudne okresy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz