W jaki sposób wielkie prekolumbijskie miasta Ameryki zapewniały wyżywienie mieszkańcom terenów zurbanizowanych, którzy trudnili się innymi zajęciami niż produkcja żywności? W Tenochtitlan na przykład - według szacunków specjalistów - w czasach konkwisty mieszkało nawet 150-200 tysięcy ludzi zatrudnionych w innych działach gospodarki.
Jedną ze starożytnych intensywnych technik rolniczych, która zapewniała wyżywienie dużym grupom ludności, było budowanie na płyciznach jezior platform zwanych chinampami. Są to prostokątne pola o długości 20-40 m i szerokości 2-4 m, otoczone z trzech lub czterech stron kanałami o szerokości umożliwiającej pływanie po nich łódką, wyniesione maksymalnie 1 m ponad lustro wody. W rogach często nasadzano drzewa (np. cypryśnik lub rodzaj wierzby), które (oprócz konstrukcji z wikliny) miały dodatkowo zabezpieczyć platformę.
Współczesna chinampa (fot. Wikimedia Commons) |
System jezior w Dolinie Meksyku we wczesnym okresie kolonialnym z Tenochtitlan - stolicą imperium Azteków (rys. Wikimedia Commons) |
Nie wiadomo dokładnie, kiedy ta forma uprawy została wynaleziona i rozpowszechniona - z całą pewnością znane są nam przykłady azteckie z okresu postklasycznego (1150-1350 r. n.e.), ale niektórzy badacze twierdzą, że historia chinampy sięga okresu preklasycznego (p.n.e.). Tak więc na kilku stanowiskach archeologicznych trwają intensywne badania brzegów jezior w poszukiwaniu śladów działalności ludzkiej.
Bibliografia:
- Crossley, Philip Lawerence. The Chinampas of Mexico. University of Texas at Austin.
- Harrison, Peter D. Maya Agriculture. In: Nikolai Grube (ed.) Maya - Divine Kings of the Rain Forest. h.f.ulmann 2006/7. pp. 71-79.
- Hirst, K. Kris. Chinampas. About.com Archeology.
- Popper, Virginia. Investigating Chinampa Farming. University of California, Los Angeles.
--------------------
Czytaj także: (milpa) - - -
--------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz