Oryginalny artykuł: The Maya—and the maize that sustained them—had surprising southern roots, ancient DNA suggests
Grupa naukowców z wielu uczelni głównie z USA, ale również z Wielkiej Brytanii, Austrii i Belize przeprowadziła nowe badania, dzięki którym dowiedzieliśmy się więcej na temat Majów, rozprzestrzeniania się kukurydzy jako głównego pożywienia i migracji ludności z południa na północ. Archeolog Jaime Awe (z Belize Institute of Archaeology, Belmopan, Belize i Northern Arizona University, USA) od dawna zastanawiał się, w jaki sposób Majowie byli spokrewnieni z łowcami-zbieraczami i wczesnymi rolnikami, dzięki którym kukurydza, maniok i chili dotarły na tereny dzisiejszego Meksyku, Belize i Gwatemali. Jednak gorący i wilgotny klimat nie sprzyjał dobremu zachowaniu dawnych szkieletów i możliwości pobrania z nich próbek DNA. Punktem przełomowym dla badań okazały się groby odkryte w dwóch schroniskach skalnych, Mayahak Cab Pek i Saki Tzul w rezerwacie przyrody Bladen, w Maya Mountains, w południowo-zachodnim Belize. Od 2014 r. archeolog Keith Prufer (z University of New Mexico, Albuquerque, USA) i biolog Said Gutierrez (z Ya'axché Conservation Trust, Belize) wraz z kolegami odkopali tam ponad 85 ludzkich szkieletów.
Prace wykopaliskowe w schroniskach skalnych w Maya Mountains, Belize (fot. Erin E. Ray) |
Keith Prufer i Douglas Kennett (z University of California, Santa Barbara, USA) już wcześniej przeanalizowali izotopy węgla z zębów ludzi pochowanych w schroniskach skalnych, co pozwoliło poznać ich dietę. Zauważyli wówczas stały wzrost spożycia kukurydzy w miarę upływu czasu. W przypadku dawnych łowców-zbieraczy kukurydza stanowiła średnio mniej niż 10% wyżywienia. Pierwsi migranci z południa również jedli stosunkowo mało kukurydzy, ale około 5600-4000 lat temu, spożycie kukurydzy wzrosło z 10% do 50%, co dowodzi, że kukurydza stała się podstawą codziennej diety. Przejście na kukurydzę nastąpiło setki lat po napływie migrantów, ale uczeni twierdzą, że wyniki badań są zgodne z historią uprawy kukurydzy. Roślina ta została częściowo udomowiona już 9000 lat temu w południowo-zachodnim Meksyku, ale w ciągu ostatnich ośmiu lat dowody genetyczne i archeologiczne wykazały, że w Peru i Boliwii została w pełni udomowiona około 6500 lat temu. Tamtejsi rolnicy zdołali uzyskać większe, bardziej pożywne kolby niż częściowo udomowiona kukurydza spotykana w Meksyku 5300 lat temu. Łącznie dowody sugerują, że 5600 lat temu wraz z migrantami z południa dotarły też na ziemie Majów ulepszone rośliny kukurydzy, być może uzyskane dzięki uprawianiu ich w małych ogrodach. Około 4000 lat temu kukurydza stała się kluczową uprawą. Jak zaznacza lingwista David Mora-Marín (z University of North Carolina, Chapel Hill, USA), jedno z określeń kukurydzy w języku chibcha mogło zostać zapożyczone nie tylko przez ludność Lenka i Xinka w Ameryce Środkowej, ale również przez zamieszkujących Meksyk Huasteków, którzy posługiwali się jednym z języków majańskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz