Kakao (Theobroma cacao), a szczególnie sporządzone z jego ziaren napoje od
dawna wiązano z dawnymi cywilizacjami Mezoameryki, którą uważano za miejsce
udomowienia tej rośliny. Najnowsze badania wykazały jednak, że kakao znane było
na ziemiach dzisiejszego Ekwadoru około 1500 lat wcześniej, czyli ponad 5000
lat temu. Oznacza to, że już wówczas zostało udomowione na obszarze Amazonii.
Profesor Michael Blake z University of British Columbia w Kanadzie, jeden z
autorów publikacji, która ukazała się w czasopiśmie Nature Ecology & Evolution podaje, że odkrycia dokonano w
południowo-wschodnim Ekwadorze, na terenie stanowiska archeologicznego Santa
Ana-La Florida, które było zamieszkiwane 5500-3300 lat temu przez
prekolumbijską społeczność, nazywaną obecnie kulturą Mayo-Chinchipe.
Kakaowiec Theobroma cacao (źródło fot.: The Guardian) |
Naczynia ceramiczne z Santa Ana-La Florida, w
których natrafiono na ślady kakao (źródło fot.: Nature Ecology & Evolution) |
Michael Blake podkreśla, że
odkrycie śladów kakao w naczyniach, z których część została złożona jako dary
grobowe oznacza, że kakao były spożywane podczas różnych ceremonii.
Przedstawiciele kultury Mayo-Chinchipe
utrzymywali prawdopodobnie kontakty z grupami ludności zamieszkującymi wybrzeże
Oceanu Spokojnego, a bezpośrednia lub pośrednia wymiana dóbr dotyczyła również
udomowionych roślin. Naczynia ceramiczne z rejonu Ekwadoru ozdobione są
wizerunkami owoców kakaowca i już wcześniejsze analizy z dziedziny genomiki
sugerowały, że największa różnorodność odmian kakao spotykana jest w rejonie
Amazonii, w północno-zachodniej części Ameryki Południowej. Od dawna botanicy
podejrzewali, że to właśnie tam należałoby szukać najstarszych świadectw
spożywania kakao. Rzeczywiście, ostatnie badania genetyczne wykazały, że
odmiana kakaowca znana jako Criollo
pochodzi z północnego Ekwadoru, ale została w pełni udomowiona w Mezoameryce
około 3600 lat temu. Odmiany kakaowca znane 5000 lat temu w Santa Ana-La
Florida są blisko związane z tymi, które ostatecznie trafiły do Mezoameryki.
Czytaj też: "Kakao w Mezoameryce", "Różne smaki majańskiego kakao i atole", "Na Jukatanie odkryto kakao sprzed 2500 lat"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz